Wykonanie
Wiosenna przekąska z
pomidorów, świeżych
truskawek i delikatnej
mozzarelli. Danie efektowne i zaskakujące fuzją aromatów, podkreślonych balsamicznym vinaigrette.Składniki na 2 porcje:5
pomidorów (w tym 2 o regularnym kształcie i 3 do krojenia)50 g
mozzarelli2 duże
truskawki6 czarnych
oliweksólpieprz1 łyżeczka
oliwy1 łyżeczka aromatycznego vinaigrettePrzygotowanie:Dwa ładne
pomidory odłożyć. Pozostałe 3 sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić i usunąć wnętrze (wykorzystać do zupy lub
sosu pomidorowego). Pokroić w drobną kostkę. Połowę pokrojonego
pomidora dusić pod przykryciem z odrobiną
oliwy - do uzyskania gęstej pulpy. Przyprawić, zdjąć z ognia i dodać resztę pokrojonego
pomidora, wymieszać, a następnie wystudzić.
Mozzarellę,
oliwki i
truskawki pokroić w kosteczkę. Wymieszać z pulpą
pomidorową, doprawić
oliwą i vinaigrette.Odłożone 2
pomidory pokroić w plastry (ściąć wierzch i spód tak, aby równo i stabilnie stały). Plastry
pomidorów przekładamy przygotowaną wcześniej masą. Dekorujemy
sałatą,
kiełkami lub młodymi liśćmi
szpinaku i skrapiamy vinaigrette balsamicznym lub kremem balsamicznym.
,Składnik główny:
pomidory,Składnik główny:
truskawka,Składnik główny:
mozzarella,Składnik główny:
oliwki,Składnik główny:
truskawki,Rodzaj dania:Przekąska,Sałata/Sałatka,