ßßß Cookit - przepis na Kurczak w chrupiącej panierce

Kurczak w chrupiącej panierce

nazwa

Wykonanie

Sposobów na kurczaka wypróbowałam już chyba tysiące a wciąż mam wiele nowych, ciekawych przepisów, które mnie bardzo nurtują. Dzisiaj proponuję dość znaną i popularną wersję kurczaka al'a KFC. Niezwykle chrupiąca panierka sprawia, że mięso przjemnie smakuje. U mnie, ten kurczak wystąpił w towarzystwie coleslaw . Przepis znaleziony tutaj .
Składniki:
6 pałek z kurczaka
Składniki na marynatę:
szklanka maślanki
4 łyżki oleju
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego
Składniki na panierkę:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól do smaku
szklanka bułki tartej
szklanka płatków kukurydzianych
Mięso umyć i osuszyć.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać maślankę, olej, czosnek, pieprz, paprykę, sól i syrop klonowy. Do marynaty włożyć kawałki kurczaka tak, aby cały był nią przykryty.Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i taką ilość wody, by uzyskać ciasto nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Dodać paprykę w proszku, pieprz kajeński i sól. Odstawić ciasto na 30 minut.
Płatki kukurydziane włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Zmieszać je z bułką tartą.
Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.Kurczaka wyjąć z marynaty, osączyć, zanurzyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej z płatkami. Przełożyć do rozgrzanego oleju i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/06/Kurczak-w-chrupiacej-panierce.html