ßßß Cookit - przepis na Chrupiące pałeczki z kurczaka

Chrupiące pałeczki z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Jako, że dzięki "Gwiazdce" stałam się posiadaczką m.in. profesjonalnej frytownicy (dziękuję Kochanie!:) nasze ostatnie menu nabrało rumieńców;) Zwłaszcza drobiowe kęski, chrupiące ziemniaczki, rumiane pieczarki czy pałeczki z kurczaka, które prezentuję poniżej:
Składniki:
10 podudzi z kurczaka (pałeczek) na ciasto naleśnikowe
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
ok. 1/4 szklanki wody
1 jajko
sól, pieprz, czosnek, papryka, zioła prowansalskie
dodatkowo :
bułka tarta
olej do smażenia
Podudzia myjemy, wrzucamy do garnka z wodą z dodatkiem soli i i gotujemy około 10 min. Jeżeli planujemy je smażyć nieco później, zostawiamy je do tego czasu w wodzie - dzięki temu będą po usmażeniu bardzo soczyste w środku a chrupiące z zewnątrz.
Z podanych składników przygotowujemy ciasto do panierowania pałek z kurczaka - powinno mieć konsystencję gęściejszą od tradycyjnego na naleśniki.
Podudzia maczamy w cieście naleśnikowym, wkładamy do bułki tartej, obtaczamy dokładnie, dociskając lekko dłonią.
Opanierowane wrzucamy na głęboki tłuszcz do frytkownicy ( jeżeli nie dysponujecie, to oczywiście można wykorzystać zwykły rondel) i smażymy do zarumienienia się panierki, około 5 minut w 170 stopni.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/01/chrupiace-paeczki-z-kurczaka.html