Wykonanie
Jako, że dzięki "Gwiazdce" stałam się posiadaczką m.in. profesjonalnej frytownicy (dziękuję Kochanie!:) nasze ostatnie menu nabrało rumieńców;) Zwłaszcza drobiowe kęski, chrupiące ziemniaczki, rumiane
pieczarki czy pałeczki z
kurczaka, które prezentuję poniżej:
Składniki:10 podudzi z
kurczaka (pałeczek) na ciasto naleśnikowe1 szklanka
mąki1/2 szklanki
mlekaok. 1/4 szklanki
wody1
jajkosól,
pieprz,
czosnek,
papryka,
zioła prowansalskiedodatkowo :
bułka tartaolej do smażeniaPodudzia myjemy, wrzucamy do garnka z
wodą z dodatkiem
soli i i gotujemy około 10 min. Jeżeli planujemy je smażyć nieco później, zostawiamy je do tego czasu w wodzie - dzięki temu będą po usmażeniu bardzo soczyste w środku a chrupiące z zewnątrz.Z podanych składników przygotowujemy ciasto do panierowania pałek z
kurczaka - powinno
mieć konsystencję gęściejszą od tradycyjnego na naleśniki.Podudzia maczamy w cieście naleśnikowym, wkładamy do
bułki tartej, obtaczamy dokładnie, dociskając lekko dłonią.Opanierowane wrzucamy na głęboki tłuszcz do frytkownicy ( jeżeli nie dysponujecie, to oczywiście można wykorzystać zwykły rondel) i smażymy do zarumienienia się panierki, około 5 minut w 170 stopni.