Wykonanie
No i wychodząc na przeciw oczekiwaniom moich domowników (a w skrytości mam nadzieję, że i Waszym) postanowiłam stawić czoło domowej wersji dania z "szybkiej restauracji"... Poczytałam kilka przepisów, a
potem zrobiłam jednak trochę po swojemu... I opłaciło się :-) W prawdzie kolejny raz spróbuje zrobić jednak trochę rzadsze ciasto, ale to dla tego, że osobiście nie lubię grubej panierki, za to mój mąż stwierdził, że ta (opisana poniżej) jest idealna. A więc zależy co kto lubi ;-) Zmieniłam też sposób smażenia - zamiast użyć tzw. głębokiego tłuszczu, smażyłam na patelni, obracając kawałki co jakiś czas z jednej strony na drugą. Oprócz skrzydełek smażyłam też podudzia, smażą się równie dobrze :-) Wystarczy, że dodacie dowolny sos lub choćby tylko
keczup i danie, że palce lizać ;-)SKŁADNIKI15 - 20 sztuk skrzydełek z
kurczaka (mogą też być podudzia)1 opakowanie pikantnej
przyprawy do kurczaka (ok. 35 g)2 łyżki słodkiej mielonej
papryki1 łyżka ostrej mielonej
papryki (płaska)1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 płaska łyżeczka
pieprzu1 łyżka łyżka
soliCiasto:1 szklanka
mleka1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1
jajko2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1/2 łyżeczki ostrej mielonej
paprykisól,
pieprzdodatkowo:
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Skrzydełka myjemy, osuszamy, nacieramy
przyprawami i odstawiamy pod przykryciem na całą noc.Składniki ciasta miksujemy razem. Następnie każdy kawałek
kurczaka zamaczamy w cieście i obtaczamy w
mące. Wkładamy na silnie rozgrzany
olej i smażymy (na małym ogniu, żeby
mąka się nie paliła w tłuszczu) ok. 30 minut (jeśli smażycie na patelni to w połowie czasu smażenia przełóżcie skrzydełka na drugą stronę). Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z dowolnymi zimnymi sosami lub dipami.