Wykonanie
Eksplozja smakuDobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie

Wiosenka Eksplozja SmakuUtwórz swoją wizytówkęPisz blog
zamów newsletterBlog > Komentarze do wpisu« Zrazy wołowe w
czerwonym winieTwarożek wiosenny »

Składniki:8 łyżeczek
skrobi kukurydzianej10 łyżeczek
sosu sojowego2 łyżeczki startego świeżego
imbiru2 łyżeczki ciemnego
sosu sojowego2 łyżeczki
wina Shaoxing lub
wytrawnej sherry2/8 łyżeczki
białego pieprzu4 ząbki
czosnku0,5 kg
wieprzowiny, pokrojonej w paski1 szklanka
wywaru z kurczaka2 łyżki
brązowego cukru6 łyżek
ketchupu5 łyżek
octu ryżowego5 łyżeczki pasty
chili (można zastąpić sosem
chili z
czosnkiem)1 łyżeczka ostrej zmielonej papryczki w proszku2 łyżeczki
oleju sezamowego2 łyżki
oleju rzepakowego2
cebule, pokrojone w dużą kostkę1
zielona papryka papryka, pokrojona w dużą kostkę1
czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę½ pęczka
dymki, pokrojona½ puszki
ananasa, porkojonego w kostkęW naczyniu mieszamy 4 łyżeczki
skrobi kukurydzianej, 4 łyżeczki
sosu sojowego i kolejne 5 składników. Dodajemy
wieprzowinę i dostawiamy na bok, na około 25 minut. W osobnym naczyniu mieszamy
wywar z kurczaka, pozostałe 4 łyżeczki
skrobi kukurydzianej i 6 łyżeczek
sosu sojowego,
brązowy cukier,
ketchup,
ocet, pastę
chili i
olej sezamowy. W woku mocno rozgrzewamy 1 łyżeczkę
oleju rzepakowego. Dodajemy
cebulę,
paprykę i
dymkę. Smażymy cały czas mieszając przez 4 minuty lub dopóki będą chrupiące. Odstawiamy na bok. Rozgrzewamy kolejną łyżeczkę
oleju rzepakowego i dodajemy
wieprzowinę z marynatą. Smażymy bez mieszania przez około 1-2 minuty.
Potem smażymy kolejne 3-4 minuty mieszając lub dopóki
wieprzowina będzie gotowa. Dodajemy gotowe warzywa i wlewamy wymieszany wcześniej sos. Dodajemy
ananasa i wszystko dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez minute lub
póki sos zgęstnieje. Jeżeli
sos jest cały czas za rzadki, można dodać odrobinę
skrobi i ponownie zagotować.Podajemy z
makaronem lub smażonym
ryżem.Smacznego:)czwartek, 07 kwietnia 2011, wiosenka27poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Komentarze