Wykonanie
Na te kotleciki miałam już ochotę tydzień temu kiedy przeglądałam swoją nową książkę Kluski, kluseczki i znalazłam tam przepis na kluski
serowe w
jagodowym sosie . Wtedy jednak nie mogłam ich zrobić bo nie miałam
kapusty kiszonej a dzisiaj się w nią zaopatrzyłam. Kotleciki ziemniaczane z farszem z
kapusty kiszonej wydają się być pospolite jednak napewno tak nie smakują. Ziemniaczane ciasto w połączeniu z kwaskowym farszem to świetna para. Wyszedł mi obiad pierwszorzędny. Myślę, że do takich kotletów świetnie będzie nadawał się
sos pieczarkowy . Szczerze polecam:)
Składniki:1,5 kg
ziemniaków75 dag
kiszonej kapustycebula30 dag
wędzonego boczkułyzka
olejusól,
pieprztłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować, dobrze utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Usmażyć
cebulę z
boczkiem, dodać odciśniętą
kapustę i dusić do miękkości. Przyprawić
solą i
pieprzem.
Ziemniaki dokładnie wymieszać, w przepisie nie było
mąki ale ja dodałam około pół szklanki, bo jakoś nie chciały się trzymać. Formować małe placki, kłaść farsz z
kapusty i nadawać kształt kotlecików. Gotowe obtoczyć w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanym
oleju kilka minut z każdej strony.Smacznego:)