Wykonanie
Dzisiaj polecam danie, którym zachwycilam się od pierwszego razu. Połączenie
wina, suszonych
śliwek, warzyw i
ziół daje niezwykłą mieszankę zapachów i smaków. Można ją zjeść na obiad lub pokrojoną i ładnie ułożoną na talerzu, podać gościom. W obu przypadkach będzie
hitem. Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni.

Składniki:60 dag słodkiej
polędwiczki wieprzowej1 i 1/2 łyżki
masła1
cebula1
marchew6 dag
selera1 łyżeczka suszonego
tymianku50 ml
wytrawnej sherry2 duże
pomidory2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju do smażenia15 dag suszonych
śliwek bez pestek
sól,
pieprzCebulę obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na połowę rozgrzanego
oleju.
Marchew i
seler oczyścić, pokroić, dodać do
cebuli. Jarzyny zrumienić. Dodać obrane ze skórki i pokrojone
pomidory, zmiażdżony
czosnek oraz połowę
tymianku. Smażyć jeszcze około 2 minut, dodać
sherry i pokrojone
śliwki. Zamieszać i trzymać w cieple.
Polędwicę natrzeć
solą i
pieprzem. Rozgrzać pozostały tłuszcz, włożyć
polędwicę, obsmażyć krótko na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przykryć, dusić do miękkości podlewając
wodą.
Mięso obrócić w połowie duszenia. Gotową
polędwicę pokroić w plastry. Sos z pieczenia połączyć z sosem jarzynowym z
sherry. Przed podaniem posypać
tymiankiem.Smacznego:)