Wykonanie
Eksplozja smakuDobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Wiosenka Eksplozja SmakuUtwórz swoją wizytówkęPisz blog
zamów newsletterBlog > Komentarze do wpisu« Zapiekanka drobiowa
Rumowe choinki w
czekoladzie »
Składniki:150 g
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia75 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1
jajo1
żółtko75 g
masła50 g mielonych
migdałówMąkę z proszkiem,
cukrem i
cukrem waniliowym przesiać na stolnicę. W kopczyku zrobić wgłębienie, wbic
jajko, wlać
żółtko, dodać pokrojone zimne
masło, następnie
migdały. Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąc w folię spożywczą i włożyc do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, z termoobiegiem do 180. Dwie blachy wyłożyć pergaminem. Ciasto porcjami cienko rozwałkowac na lekko posypanej stolnicy, foremką powycinac dowolne kształty.
Ciasteczka rozłożyć na blachach, piec około 10 minut. Przełożyć na kratkę i wystudzić.
Ciasteczka można polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem. Niestety, ja nie zdążyłam. Udało mi się uratować tylko kilka
ciastek do zdjęcia:)Smacznego:)niedziela, 20 grudnia 2009, wiosenka27poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Komentarze