Wykonanie
Od dawna miałam w planach sernik
jeżynowy Kasi a kiedy Szarlotek ogłosiła różowy tydzień wiedziałam, że świetnie będzie się do tej akcji nadawał. Sernik jest pyszny, kto piekł to wie, a i kolorem zachwyca.
Składniki:1 kg
sera mielonego (z wiaderka)400 g
jeżyn4 łyżki
cukru pudru2
galaretki z
owoców leśnych220 g
ciasteczek Digestive100 g topionego
masłaCiastka utrzeć na proszek i dodać roztopione, ciepłe
masło. Dokładnie wymieszać i wyłożyć tą
ciasteczkową masą tortownicę. Wstawić do lodówki na ok 30 minut.
Jeżyny zmiksować, dodać do nich
cukier puder i mieszać aby
cukier całkowicie sie rozpuścił.
Galaretki rozpuścić w 500 ml
wody (czyli w połowie ilości zalecanej na 2
galaretki). Odstawić do wystygnięcia. Kiedy
galaretka jest już chłodna (ale ciągle płynna) ubić
ser z
jeżynami i dodać
galaretkę. Wymieszać dokładnie i wylać na
ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia.Smacznego:)