ßßß Cookit - przepis na Brownies z białą czekoladą i pomarańczami

Brownies z białą czekoladą i pomarańczami

nazwa

Wykonanie

Brownies to takie ciasto, które dla pewnych znanych mi osób, było zakalcem, dopóki nie znalazło się w ich ustach. Tak było w przypadku sernikobrownie z malinami a także dzisiejszego, z białą czekolada i pomarańczami. Przepis pochodzi z ubiegłorocznego październikowego numeru Kuchni. Ciasto wyszło jak prawdziwe brownie, może nie pachniało aż tak jak to z malinami, ale było też bardzo dobre. Zamiast świeżych pomarańczy użyłam kandyzowanych ze słoiczka i może dlatego było odrobinę za słodkie ale w taki brzydki dzień jak dzisiaj odrobina słodyczy nie zaszkodzi:)
Składniki:
15 dag gorzkiej czekolady
5 jajek
20 dag cukru trzcinowego
10 dag cukru białego
10 dag masła
15 dag mąki
1 łyżka kakao
10 dag łuskanych orzechów włoskich
1 duża pomarańcza z cienką skórką
10 dag białej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka połączyć z obydwoma gatunkami cukru, mąką i kakao. Dodać rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy posiekać, wrzucić do ciasta. Sparzoną pomarańczę pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać. Na koniec dodać posiekaną białą czekoladę. Ciasto przelać do formy 25/25 wyłożonej pergaminem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Brownie można podać z lodami waniliowymi.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2009/10/Brownies-z-biala-czekolada-i-pomaranczami.html