Wykonanie
Intensywnie rozkoszna, czekoladowa przygoda...
Dziś mam coś dla miłośników
czekolady - tych którzy nie mogą spożywać glutenu i nie tylko. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie, bardzo intensywnie
czekoladowe ciasto. Ja do jego przygotowania użyłam mixu ekologicznych mąk bezglutenowych - pół szklanki
mąki migdałowej, 1/4 szklanki
mąki ryżowej i 1/4 szklanki
mąki z nasion
amarantusa. Wy możecie oczywiście wybrać inne rodzaje
mąki bezglutenowej, które macie w swoim zasięgu. Jest bajecznie pyszne. Nuta pomarańczowa i kawałeczki
białej czekolady, które są wyczuwalne także po upieczeniu, nadają temu chocolate brownie wyjątkowego charakteru. Czasem warto zgrzeszyć... :)Składniki (na małą okrągłą blaszkę średnicy 20 cm):150 g
gorzkiej czekolady,50 g
białej czekolady,120 g
masła,pół szklanki
cukru trzcinowego,3
jajka,3 łyżki
kakao,szklanka
mąki bezglutenowej Symbio,skórka otarta z połowy
pomarańczy.
Przygotowanie:W rondelku roztapiamy na małym ogniu
masło z
gorzką czekoladą. Najpierw do garnka dajemy
masło, a po chwili
gorzką czekoladę.W misce ucieramy
jajka (
białka razem z
żółtkami) na pianę. Stopniowo dodajemy do piany
cukier, dalej ucierając.Do jajecznej masy wlewamy (także stopniowo) ostudzoną roztopioną
czekoladę z
masłem, ciągle ucierając lub mieszając.Następnie do masy dodajemy 3 łyżki
kakao, skórkę otartą z połowy sparzonej
pomarańczy, szklankę
mąki bezglutenowej i posiekaną w drobną kosteczkę
białą czekoladę. Mieszamy całość.Pieczemy w blaszce natartej
masłem w temperaturze 180 °C przez 30-35 minut.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Mąki bezglutenowe Symbio: