Wykonanie
Kto lubi
śledzie, niech kupuje płaty i testuje ten przepis :) Myślę, że się nie zawiedzie...
Składniki :4-5 płatów
śledziowychcebula czerwona i mała biała
ocet,
liść laurowy,
pieprz mielony
olej słonecznikowyPrzygotowanie :Słone płaty
śledziowe moczymy w wodzie, jeśli bardzo słone
wodę wymieniamy kilkakrotniePo ostatnim moczeniu
śledzie osączamy na sicie i wkładamy dosłownie na 10 min. do
octu, ponownie osaczmyW tym czasie kroimy drobno
cebulę, odmierzamy około 3/4 szklanki
oleju słonecznikowego, wkładamy liść i zagotowujemy ( bez
cebuli )Osączone
śledzie kroimy w dzwonka, układamy w słoju lub miseczce, każdy posypujemy mielonym
pieprzem prawdziwym i
cebuląKiedy ułożymy już ostatnią warstwę, wlewamy do
śledzi przestudzony
olejOdkładamy do dnia następnego, wtedy najlepsze :)
Przepis ten dostałam od Janusza. To u niego i jego żony
jadłam je po raz pierwszy i bardzo mi zasmakowały. Polecam !
Oleju użyjemy tyle, by
śledzie były w całości nim przykryte.