Wykonanie
Śledzie w
czerwonej cebuli to doskonała przekąska nawet dla tych, którzy na co dzień nie przepadają za
śledziami. U nas
śledziki znikły ze stołu niemal natychmiast.Składniki:– 500g
matiasów;– 600g
czerwonej cebuli;– 3 łyżki
octu;– 2 łyżki
cukru;– 3 łyżki
oleju do smażenia
cebuli;–
olej do zalania
śledzi;–
pieprz do smaku.Przygotowanie:Sprawdzamy, jak bardzo słone są
śledzie. Jeśli bardzo – moczymy je przez klika godzin , zmieniając
wodę co jakiś czas. Jeśli mniej – wystarczy
śledzie opłukać.
Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na
oleju, aby się zeszkliła. Kiedy
cebulka będzie już miękka, dodajemy
ocet i podsmażamy, aż odparuje. Następnie dodajemy
cukier i
pieprz, cały czas mieszając, aby
cebulka nie przypaliła się. Gdy
cukier rozpuści się, zestawiamy patelnię z kuchenki do przestudzenia.Wymoczone
śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy po ukosie w mniejsze kawałki. Do słoika nakładamy na przemian
cebulę i
śledzie. Na koniec wszystko zalewamy
olejem rzepakowym i wstawiamy do lodówki na 1 dzień, aby
śledziki „przegryzły się”