Wykonanie
Śledzie to potrawa, która jest obecna na każdym świątecznym
stole a także przy okazji różnych imprez. W moim rodzinnym domu to tato zawsze był i jest mistrzem
śledziowych dań, co roku pojawiają się one w różnym wydaniu. Tym razem zrobiłam
śledziki ja, bo w tym roku mam gości na święta i
będę ich częstowała pysznościami. Zrobiłam
śledziki, które pojawiały się w domu bardzo często, są łatwe do zrobienia i naprawdę pyszne. Może komuś się przyda taka propozycja i ją też
zrobi. Miłego dnia kochani.Składniki:- 1,5 kg
śledzi matiasów- 1 opakowanie
estragonu- 3
cebule białe- 2
cebule czerwone- 750 ml
oleju- 300 ml
octu- pół łyżeczki
pieprzuMatiasy myjemy pod bieżącą
wodą. Następnie wkładamy do dużej miski, zalewamy
wodą i moczymy godzinę,
wodę należy 2-3
razy wymienić na świeżą.
Cebulę obieramy w kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Następnie
śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do
cebuli, wlewamy
olej i
ocet, wsypujemy
estragon i
pieprz, mieszamy.
Śledzie przekładamy do pojemnika lub słoików, przechowujemy w lodówce.