ßßß Cookit - przepis na Langosze - placuszki

Langosze - placuszki

nazwa

Wykonanie

To potrawa podobna do naleśników, ale to takie trochę GRUBSZE naleśniki...
Składniki:
40 dag mąki
2 ugotowane - ugniecione ziemniaki
około 1 szklanki mleka
3 dag drożdży
1 jajko
łyżeczka cukru do drożdży , sól
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miseczki , dodajemy ugniecione ziemniaki i sól
Drożdże rozrabiamy w ciepłym ( nie gorącym !) mleku , dodajemy łyżeczkę cukru
Drożdże trzymamy w cieple i gdy wyrosną dodajemy je do mąki
Wbijamy utrzepane jajko i całość dobrze wyrabiamy drewniana łyżką
Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia
Konsystencja ciasta powinna być taka , by ciasto dało się po wyrośnięciu wziąć w rękę
Po około godzinnym rośnięciu ciasta, nabieramy je łyżką i rozkładamy na posypanej mąką dłoni
Rozpłaszczamy je tak , by uformować placuszek - nie za gruby
Smażymy na gorącym oleju , na rumiano z obydwu stron
Podawać możemy na słodko , ale dobre też są z kwaśną śmietaną , kapustą czy gulaszem.
Najlepsze są usmażone na bieżąco i nie odgrzewane jutro. Taki urok ciasta drożdżowego.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/04/langosze-placuszki.html