Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
krewetki 8 sztuk
masło 6 łyżek stołowych
dymki 2 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana gęsta 250 gramów
wino białe wytrawne 150 mililitrów
czosnek 2 ząbki
bulion warzywny z kostki 400 mililitrówkromki
pieczywa tostowego 4 sztuk
bazylia, pęczek 1 sztuk
trybula, pęczek 1 sztuk
szczypiorek, pęczek 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczona
dymkę drobno pokroić i zeszklić na łyżce
masła razem z rozdrobnionym
czosnkiem, mieszając oprószyć
mąką i krótko zasmażyć, nie rumieniąc. Podlać
winem i rosołem, gotować chwilę na małym ogniu.Opłukane, osuszone wszystkie
zioła, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, a resztę drobno posiekać i wrzucić do zupy. Całość zmiksować na gładko. Ponownie wstawić na ogniu, dodać
śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Na połowie pozostałego
masła podsmażyć oczyszczone
krewetki(ok. 3 minuty). Oprószyć
solą i
pieprzem.
Pieczywo tostowe posmarować resztą
masła. Pokroić w dużą kostkę lub powycinać foremką gwiazdki, zrumienić na patelni.Zupę
ziołową przelać do 4 talerzy. Do każdej porcji włożyć po 2
krewetki, udekorować
ziołami i
śmietaną. Podawać z grzankami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Owoce morzaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: