Wykonanie
Gdyby kilka miesięcy temu ktoś powiedziałby mi, że
będę robić
masło w domu, to popukałabym się po czole i zapytała, czy aby na pewno dobrze się czuje. A tu niespodzianka. Od jakiegoś czasu sama przygotowuję
masło i już chyba do sklepowego nie
wrócę. Okazało się, że to wcale nie taka filozofia, jak kiedyś myślałam. Podstawą jest dobra tłusta
śmietana. Najlepiej taka od babki z rynku, ale ze sklepowej też się da! Trzeba tylko sprawdzić skład, żeby to była
śmietana, a nie wyrób śmietanopodobny z zagęstnikami i innymi cudami.Dziś proponuję swoje ulubione masełko -
czosnkowe z dodatkiem
szczypiorku. Można pominąć te dodatki, albo dodać inne, może
cebulkę prażoną, albo koperek?Na około (150g
masła):-600ml
śmietany (przynajmniej 30%) w temperaturze pokojowej-2 ząbki
czosnku-1/2 łyżeczki
soli-garść posiekanego
szczypiorkuWszystkie składniki umieszczamy w sporym naczyniu. Mikserem ubijamy
śmietanę. Zaczynamy od wolnych obrotów, stopniowo zwiększamy prędkość. Na najwyższej prędkości ubijamy około 10-15 minut do czasu, gdy
masło oddzieli się od
maślanki. Przelewamy wszystko na gęste sito (można wyłożyć je wcześniej gazą) i porządnie odciskamy. Z
masła formujemy kulę i kilkakrotnie zanurzamy w zimnej wodzie.
Masło przechowujemy w lodówce do około tygodnia.Smacznego!