ßßß Cookit - przepis na Zwykłe ciasto drożdżowe

Zwykłe ciasto drożdżowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 7
Składnik
Logo Ilość Czego
drożdże 40 gramów
olejek waniliowy 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
skórka z cytryny 1 łyżek stołowych
sól według uznania
mąka 750 gramów
cukier 250 gramów
masło 0,5 sztuk
jajka 4 sztuk
mleko 0,5 litrów
rodzynki 100 gramów
Wykonanie:
Drożdże zetrzeć z 550g mąki i 0,25 ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. masło utrzeć , dodawać po 1 żółtku i na zmianę; cukier, mąkę, resztę mleka i aromat, skórkę z cytryny i sok oraz bakalie. Wyrośnięty rozczyn wymieszać z masą na gładkie ciasto, na koniec dodać delikatnie ubite białka na sztywną pianę (ewentualnie rodzynki) Włożyć do blaszki wysmarowanej olejem i bułką tartą.Piec w średnio gorącym piekarniku, przez 45 minut.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: ewcia
Data: 2011-04-22
DZIĘKI ZA PRZEPIS;) POZDRAWIAM
Autor: kasiaa .
Data: 2010-03-14
przepis wydaje się ciekawy i prosty ;) pozdrawiam
Autor: KASIA
Data: 2009-07-18
WYPRÓBUJE TEN PRZEPIS ,BO WYDAJE SIĘ ŁATWY A JA JESZCZE NIGDY NIE PIEKŁAM SAMA
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4397/Zwykle-ciasto-drozdzowe