Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 40 gramów
olejek waniliowy 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
skórka z cytryny 1 łyżek stołowych
sól według uznania
mąka 750 gramów
cukier 250 gramów
masło 0,5 sztuk
jajka 4 sztuk
mleko 0,5 litrów
rodzynki 100 gramówWykonanie:
Drożdże zetrzeć z 550g
mąki i 0,25 ciepłego
mleka, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
masło utrzeć , dodawać po 1
żółtku i na zmianę;
cukier,
mąkę, resztę
mleka i aromat,
skórkę z cytryny i sok oraz
bakalie. Wyrośnięty rozczyn wymieszać z masą na gładkie ciasto, na koniec dodać delikatnie ubite
białka na sztywną pianę (ewentualnie
rodzynki) Włożyć do blaszki wysmarowanej
olejem i
bułką tartą.Piec w średnio gorącym piekarniku, przez 45 minut.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: ewciaData: 2011-04-22
DZIĘKI ZA PRZEPIS;) POZDRAWIAMAutor:
kasiaa .Data: 2010-03-14przepis wydaje się ciekawy i prosty ;) pozdrawiamAutor:
KASIAData: 2009-07-18WYPRÓBUJE TEN PRZEPIS ,BO WYDAJE SIĘ ŁATWY A JA JESZCZE NIGDY NIE PIEKŁAM SAMADodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: