ßßß Cookit - przepis na Zupa di pesce

Zupa di pesce

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z ryby morskiej 500 gramów
krewetki 500 gramów
małże 300 gramów
pomidory w puszce 300 gramów
dorsz głowa 1 sztuk
sól według uznania
wino białe wytrawne 130 mililitrów
wrzątek 900 mililitrów
natka pietruszki według uznania
chili czerwone suszone 1 sztuk
oliwa z oliwek 5 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
pieprz według uznania
chleb pszenny 4 sztuk
Wykonanie:
Do garnka z oliwą z oliwek wrzucić chili, połowę pietruszki, czosnek, smażyć na małym ogniu ciągle mieszając.
dodać głowę ryby, pomidory, wino, gotować tak długo aż większość płynu wyparuje.Zalać wrzątkiem, posolić i gotować przez 20 minut.
Filety pokroić na kawałki, małże oczyścić i wymyć, z Krewetek wyciągnąć czarne wnętrzności i obrać ze skorupki.
Kawałki ryby i małże dodać do wywaru i gotować około 5 minut, dodać krewetki i gotować jeszcze 5 minut.
Chili i głowę ryby wyjąć z zupy małże wyrzucić(te nieotwarte)
Dodać oliwę z oliwek i pietruszkę, doprawić do smaku.
Tosty zrobić z chleba (zrumienić na patelni)
Natychmiast podawać do konsumpcji
Uwagi:
Ta zupa o śródziemnomorskim charakterze jest łatwiejsza do przygotowania niż prowansalski odpowiednik - bouillabaisse.
chleb pszenny - 4 kromki, ząbek czosnku pokrojony w talarki
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Owoce morza
Potrawy z Ryb
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3535/Zupa-di-pesce