ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko 200 mililitrówmąka 400 gramówdrożdże 21 gramówsól 1 łyżek stołowychcukier 0,5 łyżek deserowychmasło 80 gramówtwarożek ziołowy 200 gramówśmietana 1 łyżek stołowychszynka wędzona w plastrach 200 gramówser gouda 100 gramównatka pietruszki 4 gałązkiWykonanie:Rozpuścić drożdże w lekko podgrzanym mleku. Przesianą mąkę wymieszać z solą oraz cukrem. Dodać mleko z drożdżami oraz pokrojone miękkie masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.wymieszać twarożek ze śmietaną, szynkę pokroić w małą kostkę, ser zetrzeć na grubej tarce. Oczyszczone listki natki kilka odłożyć, a resztę drobno posiekać.Ponownie zagniecione ciasto, rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Ziołowy twarożkiem posmarować wierzch, następnie ułożyć szynkę, starty żółty ser oraz natkę i zrolować ciasto zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na plastry o szerokości 3 cm. Tortownice średniej wielkości posmarować tłuszczem i ułożyć na niej krążki jeden obok drugiego. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut. Piec 30 minut w 200 stopniach. Całość udekorować odłożoną natką pietruszki i podawać na gorąco lub zimno.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z MięsaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: