Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki (ugotowane)500 gramów
jajka 2 sztuk
mąka 3 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
mięso gulaszowe 500 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
marchewka 5 sztuk
czosnek 3 ząbki
kolendra według uznania
liść laurowy 1 sztuk
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Kopytka:
ziemniaki zmiksować, dodac
makę,
jajka, doprawic
solą i wyrobic tak, aby masa nie przyklejała sie do rąć. Z ciasta formowac wałki i kroic je na ok. 2 cm kawałki. Kopytka włożyć na wrzątek z dodatkiem
soli i łyżki
oleju. Odcedzić, gdy wypłyną na wierzch lub wyjmować łyżką cedzakową.Gulasz: umyte, osuszone
mięso pokroić w nieduże kawałki, oprószyć
solą oraz
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny. Włożyć na gorący
olej, dodać oczyszczona posiekana
cebulę,
marchewkę oraz posiekany
czosnek i smażyć kilka minut. Doprawić
ziołami,
solą oraz
pieprzem. Podlać pół szklanki
wody, dołożyć
listek laurowy i dusić 20 minut. Podawać z kopytkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: