ßßß Cookit - przepis na Medaliony cielęce z szałwią (Saltimbocca)

Medaliony cielęce z szałwią (Saltimbocca)

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 6 sztuk
masło sklarowane 2 łyżek stołowych
zioła śródziemnomorskie 1 pęczek
medaliony cielęce 8 sztuk
szynka parmeńska 8 plastry
liscie szałwii 8 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 125 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki pokroić wzdłuż na cząstki i blanszować 8 minut w osolonej wodzie. Osączone smażyć na sklarowanym maśle do miękkości razem z posiekanymi ziołami.
Rozbić kotlety i na każdym ułożyć po plastrze szynki i listku szałwii. Złość umocować wykałaczkami. Roztopić na patelni łyżkę masła oraz oliwę i smażyć kotlety 2-3 minuty z każdej strony. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce.
Sos ze smażenia podlać winem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mieszając trzepaczką do ubijania, dodać resztę masła, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu włożyć kotlety i podgrzać, a następnie razem z cząstkami ziemniaków rozłożyć na podgrzanych talerzach i podlać niewielka ilością sosu.
Uwagi:
Zioła śródziemnomorskie: koperek, rozmaryn, kolendra, estragon.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12216/Medaliony-cielece-z-szalwia-(Saltimbocca)-