ßßß Cookit - przepis na Mazurek nugatowy

Mazurek nugatowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
wafle tortowe kwadratowe 5 sztuk
cukier 0,75 szklanek
miód 1 szklanek
białka 7 sztuk
migdały 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
pistacje 100 gramów
orzeszki ziemne 100 gramów
marcepan 100 gramów
polewa czekoladowa gorzka 100 gramów
barwniki spożywcze według uznania
Wykonanie:
Ugotować syrop z cukru i 5 łyżek wody, cały czas mieszając. Zagotować miód i wrzący wlać do syropu, nadal mieszając. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dolewać wąskim strumieniem syrop. Gdy masa zgęstnieje i opadnie do połowy, wsypać posiekane lub grubo zmielone orzechy oraz migdały i wymieszać.
Przełożyć masą 4 wafle i przykryć piątym. Przygotować polewę w/g przepisu na opakowaniu. 2 łyżki odłożyć , a resztą p;osmarować połowę mazurka.
Na żółto zabarwić połowę masy marcepanowej. Z reszty odrobinę zabarwić na czerwono, większy kawałek na piaskowy kolor, trzecią część pozostawić białą.
Z żółtej masy ulepić kurczaki, z czerwonej dziobki oraz kokardki i dolepić do mazurka. Z masy piaskowej wylepić dróżkę.
Odłożona polewę rozgrzać ponownie, wlać do szprycy i narysować gałązkę. Bazie zrobić z białej masy marcepanowej.
Uwagi:
Bazie można też zrobić z białej czekolady. Rozpuścić ją, wlać do foliowej torebki i zrobić malutką dziurkę, obcinając rożek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12170/Mazurek-nugatowy