ßßß Cookit - przepis na Pasztet z wątróbek

Pasztet z wątróbek

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
wątróbka wieprzowa 400 gramów
wątróbki kurze 8 sztuk
wątróbki indycze 4 sztuk
żołądki kurze 4 sztuk
tłuszcz gęsi 150 gramów
serca kurze 4 sztuk
cebula 1 sztuk
liść laurowy 3 sztuk
majeranek 1 łyżek deserowych
koniak 50 mililitrów
gałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowych
kurkuma 1 szczypta
żelatyna 2 łyżek stołowych
woda 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone wątróbki obsmażyć i pokroić. Pokroić umyte żołądki, serca oraz gęsi tłuszcz lub wieprzowe podgardle. Włożyć wszystko do garnka i zalać woda, dodać oczyszczoną cebulę oraz listki laurowe i majeranek. Dusić na małym ogniu. Uduszone mięso zmielić, dodać 2/3 wywaru z gotowania. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać gałkę, koniak oraz kurkumę i wymieszać.
Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Dodać do pozostałego wywaru, wymieszać i posmarować tą mieszanką okrągłą formę bez komina. Włożyć przygotowaną masę i wstawić do lodówki. Podawać z piklami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12129/Pasztet-z-watrobek