Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
groch żółty w połówkach 250 gramów
jajka 1 sztuk
bułka tarta 5,55,5 łyżek stołowych
natka pietruszki 0,5 pęczek
czosnek 2 ząbki
curry łagodna 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
olej według uznaniaWykonanie:Opłukany, osączony
groch zalać
wodą i gotowac na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut). Osączony
groch zmiksować. Upłukana, osączoną
natkę drobno posiekać i dodać do masy grochowej. Wbić
jajko, wsypac tyle
bułki, aby można było uformować kotlety. Doprawić do smaku
curry, rozdrobnionym
czosnkiem,
solą oraz
pieprzem. Mokrymi dłońmi uformować kotlety, obtaczać je w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron na rumiano. Podawać z surówkami z sezonowych warzyw.Uwagi:
Groch ugotuje się szybciej, jeśli się go zaleje wrzątkiem i po zostawić na 20 minut. Gotować należy w świeżej wodzie.Kotlety zamiast smażyć można upiec w piekarniku, będą wtedy delikatniejsze.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kotlety weg.Kuchnia PolskaKomentarze:Autor: emiData: 2010-01-25naprawde smaczneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: