Wykonanie
Danie to zachwyca zarówno egzotycznym smakiem jak i żywymi kolorami!
Ryba uduszona w sosie z
mleka kokosowego doprawionego czerwoną pastą
curry oraz
kolendrą jest delikatna i aromatyczna.Rolę kropki nad „i” pełnią
krewetki tygrysie :)Sos przygotowany na podstawie przepisu, który dostałam parę lat temu od mojej koleżanki. Justynko, jeszcze raz dziękuję :)Składniki: (4 porcje)2
filety z ryby morskiej (wspaniale nadaje się
sola)8-12 dużych
krewetek*
sól i
pieprzsos tajski:1 średnia
cebula, drobno posiekana2-3 ząbki
czosnku, przeciśnięte1-3 łyżeczki ostrej czerwonej pasty
curry (ilość należy dostosować do własnego smaku)500 ml
mleka kokosowego4 łyżki posiekanych listków świeżej
kolendrysól2 łyżki
oliwy*Uwaga: Najsmaczniejsze są świeże
krewetki Black Tiger (z wyglądu brzydkie i szare). Ja najczęściej kupuję je zamrożone.Do tego dania można także wykorzystać zamrożone obgotowane
krewetki.Wykonanie:
Filety z ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie oprószyć
solą i
pieprzem. Odstawić.
Krewetki, jeśli są zamrożone, rozmrozić i przepłukać zimną
wodą. Wyjąć na sitko aby dobrze obciekły.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać posiekaną
cebulę oraz przeciśnięty
czosnek i smażyć do czasu aż warzywa zmiękną i staną się szkliste. Dodać czerwoną pastę
curry (najlepiej jest robić to etapami, aby nie przesadzić z ostrością!),
mleko kokosowe i połowę posiekanej
kolendry. Sos dusić na średnim ogniu około 10 minut, do czasu aż zgęstnieje i nabierze ładnego różowo-
pomrańczowego koloru. Przyprawić do smaku
solą.Do gotowego, gorącego sosu włożyć
filety z ryby (w całości lub pokrojone na porcje),
krewetki oraz resztę
kolendry. Całość gotować około 10 minut do czasu aż
ryba będzie gotowa.Uwaga: W przypadku surowych
krewetek, przed dodaniem do sosu, można je obsmażyć na gorącej
oliwie z dodatkiem
czosnku,
pieprzu i
soli. Jest to szczególnie wskazane gdy
krewetki są w skorupkach. Do sosu z
rybą najlepiej jest dodawać
krewetki już obrane.Smacznego :)