Wykonanie
Miękkie
mięso z polędwiczek wieprzowych zaostrzone
cebulą i
serem pleśniowym, a do tego słodko-kwaśne
gruszki czyli smaczny i prosty obiad gotowy w pół godziny.Polecam wszystkim, którzy lubią słodko-słone połączenia :)Inspiracją był przepis ze strony BBC GoodFood .Składniki: (5-6 porcji)3 średnie
polędwiczki wieprzowe2
czerwone cebule2 twarde
gruszki (u mnie odmiana Konferencja)1-2 łyżki
soku z cytryny – opcjonalnieokoło 50 g pokruszonego/pokrojonego
sera pleśniowego (np.
Roquefort, Rokpol)1 łyżka listków świeżego
rozmarynusól i
pieprz3-5 łyżek
oliwyWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić na 2-3 cm kawałki. Każdy lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć
solą i
pieprzem.
Cebule pokroić w piórka.
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki/ósemki.
Gruszki skropić
sokiem z cytryny (opcjonalnie)*.*Uwaga:
Gruszki, których ja używałam (odmiana Konferencja) są bardzo słodkie. Odrobina
soku z cytryny nadała im stanowczo lepszy, słodko-kwaśny smak.Na patelni rozgrzać
oliwę i obsmażyć kotlety z polędwiczek, aż lekko się przyrumienią. Zdjąć i odstawić. Na tej samej patelni (i tym samym tłuszczu) przyrumienić pokrojoną
cebulę, a po niej
gruszki.Kotlety,
cebulę oraz
gruszki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać pokruszonym
serem i listkami
rozmarynu. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i zapiekać około 15 minut, do czasu aż
ser się rozpuści.****Uwaga: Danie można także przygotować od początku do końca na patelni, bez używania piekarnika.Obsmażone kotlety,
cebulę i
gruszki rozłożyć równomiernie w patelni (tej na której były wcześniej smażone), posypać pokruszonym
serem i listkami
rozmarynu. Patelnię przykryć. Danie dusić na małym ogniu około 5-10 minut, do czasu aż
ser się rozpuści.Podawać od razu z ulubioną
sałatką i/lub warzywami ugotowanymi na parze.Smacznego :)
Uwaga: Zdjęcia ilustrują danie tuż przed wstawieniem do piekarnika.
Potem… niestety już nie miałam szans go sfotografować ;)