Wykonanie
Bardzo smaczne i łatwe danie obiadowe.Idealne na jesienno-zimową
porę.Polecam wszystkim wielbicielom
mięs z „owocową nutką” :)Przepis przysłała mi Czytelniczka LS.Małgosiu, bardzo dziękuję :)Składniki: (5-6 porcji)700-800g udźca z
indyka (Autorka poleca
mięso od razu pokrojone w paseczki; u mnie pokrojone w kostkę)1 duża biała
cebula (może też być biała część
pora), ok 200ggarść
suszonych borowików i podgrzybków, 30-40ggarść
suszonej żurawiny, ok. 70ggarść
suszonych jabłek, 50-60g
oliwasólpieprzWykonanie:
Grzyby opłukać pod bieżącą
wodą, zalać wrzątkiem tak, aby
woda je tylko przykryła. Odstawić na 10-15 minut.
Żurawinę wsypać do kubka, kilkakrotnie sparzyć wrzątkiem, żeby pozbyć się tego, w czym jest konserwowana. (Jeśli uda się kupić
żurawinę bez konserwantów, to zabieg ten jest niepotrzebny, wystarczy opłukać.)
Mięso umyć, osuszyć i pokroić. Rozgrzać dużą patelnię z
oliwą. Obsmażyć
mięso, aż straci różowy kolor.
Cebulę pokroić w pół-talarki, dodać do
mięsa, wymieszać. Posolić, popieprzyć.Dodać uprzednio namoczone
grzyby wraz z
wodą. Nie mieszać. Chwilę dusić podprzykryciem. Posypać potrawę
żurawiną, dusić kolejne kilka minut.Na końcu rozsypać na wierzchu potrawy
suszone jabłka. (Można dodać szczyptę
cynamonu, jak ktoś lubi.)
Dusić aż
mięso będzie miękkie, w razie potrzeby podlewając rosołem, albo gorącą
wodą, lekko od czasu do czasu mieszając, w
sumie ok. 40 minut. Powstały sos powinien być gęsty, dosyć ciemny (z powodu
grzybów).Na końcu doprawić
solą i
pieprzem.Uwaga:Autorka najchętniej podaje to danie z pęczakiem kujawskim ugotowanym na sypko albo sufletem z
kaszy gryczanej i ulubioną sałatką/surówką.Smacznego :)