Wykonanie
Sushi i sashimi to bardzo ostatnio popularne dania kuchni japońskiej.Ja proponuję Wam moją wersję, która leży gdzieś w połowie
drogi pomiędzy sushi-
maki a sashimi :)Składniki: (porcja dla 3-4 osób = 3 rolki, każda 8 sztuk)bardzo
świeży łosoś – filet długości około 20 cm z najgrubszej części
ryby*3 arkusze
nori*Uwaga: Niewykorzystaną część
łososia można zużyć na przykład na rillettes, tatara , szaszłyki w
szynce parmeńskiej lub szaszłyki z
krewetkami .dodatki:
kawiorawokadoogórekszczypiorpasta wasabi (czyli
chrzan japoński)
twarożek typu Philadelphiadodatkowo:marynowany
imbirsos sojowyziarna
sezamu (czarne i jasne)bambusowa mata – pomaga w zwijaniu
Wykonanie:Z
łososia usunąć skórę i ości (
pisałam o tym tutaj).
Rybę pokroić w pasy o długości około 20 cm i przekroju 3×3 cm.Przygotować dodatki.
Ogórka i
awokado obrać i pokroić w paski.Paski
łososia naciąć wzdłuż przez środek. Rozłożyć „jak książkę”. Posmarować pastą wasabi (ilość według smaku, ale trzeba pamiętać, że japoński
chrzan jest baaardzo ostry!) i nałożyć dodatki według własnego gustu.
Moje trzy wersje:– pasta wasabi,
twarożek Philadelphia,
awokado,
szczypior– pasta wasabi, czarny
kawior,
ogórek,
szczypior– pasta wasabi,
twarożek Philadelphia, czerwony
kawior,
ogórek,
szczypiorNa bambusowej macie rozłożyć arkusz
nori. Na brzegu ułożyć pas
łososia wraz z dodatkami i pomagając sobie
bambusową matą zwinąć całość w rulon. Końcówkę
nori należy zwilżyć delikatnie
wodą aby się lepiej przykleiła. Odstawić do lodówki na czas zwijania pozostałych rolek.Gotowe rolki pokroić bardzo
ostrym nożem na 2-2,5 centymetrowe kawałki. Ułożyć na drewnianej desce (lub półmisku) i posypać
sezamem.Podawać z dodatkiem
sosu sojowego, pasty wasabi i marynowanego
imbiru.Smacznego :)