ßßß Cookit - przepis na JABŁKA do pasztetów, serów i pieczonego drobiu

JABŁKA do pasztetów, serów i pieczonego drobiu

nazwa

Wykonanie

Polecam Wam prosty przepis na smaczny dodatek do pasztetów, serów lub pieczonego drobiu.
Jabłka duszone z ziołami będą smakowały wszystkim wielbicielom słodko-słonych smaków.
Mniam :)
Składniki: (4 porcje)
1 średnie słodkie jabłko (u mnie odmiana Gala; jest słodka i nie rozpada się w czasie smażenia)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (ewentualnie rozmarynu)
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Polać sokiem z cytryny i wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać jabłka i smażyć 3-5 minut, do czasu aż zrobią się lekko szkliste. Wymieszać z tymiankiem i syropem z agawy. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Podawać na ciepło lub na zimno, jako dodatek do pasztetów, serów lub pieczonego drobiu.
Smacznego :)
Na zdjęciach jabłka podane z łatwym i pysznym pasztetem z kaczki .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/11/22/jablka-do-pasztetow-serow-i-pieczonego-drobiu