ßßß
Sałatka, która kojarzy się z wakacjami na południu Europy…Różne jej odmiany można zjeść w większości krajów Półwyspu Bałkańskiego.To co łączy wszystkie wersje to ser. Solankowy biały ser owczy lub z mleka krowiego. Koniecznie utarty na tarce lub drobno pokruszony :)Składniki: (4-6 porcji)2-4 pomidory2-3 średnie ogórki1 papryka1 czerwona cebula(u mnie sezonowo, jako odstępstwo od „oryginału”, pojawiła się rzodkiewka)1/2 kostki sera szopskiego*ocet winnyoliwacząber świeży lub suszony*W polskich sklepach najczęściej można kupić „Owczy/krowi bułgarski ser szopski” albo „Bułgarski ser krowi/owczy BAŁKANKA”.Wykonanie:Pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Ogórki obrać i także pokroić w dużą kostkę. Czerwoną cebulę pokroić na cienkie półplasterki. Składniki wymieszać i włożyć do płaskiej salaterki.Na wierzch utrzeć grubą warstwę szopskiego sera i posypać cząbrem. Przed podaniem skropić octem winnym i oliwą.Sałatka wspaniale pasuje do wszystkich dań z grilla oraz pieczonego drobiu.Smacznego :)