Wykonanie
Kto w Grecji był wie, że grecka
sałatka u nich wygląda zdecydowanie inaczej niż się u nas przyjęło... :) Często zdarza się, że dodajemy do niej jeszcze
sałatę,
czosnek...i choć to wszystko się razem super komponuje - nie jest jednak prawdziwą grecką
sałatką.
Sałatkę podałam z grzankami - pokrojoną w plastry
bułkę posmarowałam
masłem i wycisnęłam
czosnek - do piekarnika, funkcja grill na ok. 10min.Potrzebujemy:-
ogórek,-
pomidor,-
papryka,-
czarne oliwki,-
czerwona cebula,-
ser feta (wg mnie najlepszy jest z Lidla
ser typu bałkańskiego),-
oliwa z oliwek,-
oregano.
Pomidory pokroić w ćwiartki,
ogórek pokroić w grubsze półksiężyce.
Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Paprykę umyć, pokroić w plastry (opłukać z pestek). Dorzucić
oliwki. Na wierzch położyć plaster
sera feta.Całość skropić
oliwą z oliwek, posypać
oregano.