Wykonanie
Błyskawiczna, pyszna i bardzo atrakcyjna z wyglądu przekąska.Sprawdzi się jako danie
śniadaniowe, ale także jako jedna z przystawek na przyjęciu.Uwaga:)Dzisiaj jeszcze raz danie ze
szparagami, ale w tym tygodniu będą także „mniej zielone” dania. Zapraszam :)Składniki: (2 porcje)6
zielonych szparagów6 plastrów
wędzonego łososia2 łyżki gęstego
naturalnego jogurtu1 łyżka posiekanych świeżych
ziół (
bazylia,
tymianek,
oregano,
szczypior,
koper…)
sól i
pieprz1 łyżeczka
soku z cytrynyWykonanie:
Szparagi umyć i odłamać twarde końcówki .
Szparagi gotować* w lekko osolonej i przyprawionej
sokiem z cytryny wodzie przez 3 minuty. Wyjąć i od razu przełożyć do naczynia z lodowato zimną
wodą aby ostygły.*Uwaga: Idealnym naczyniem do gotowania kilku
szparagów jest głęboka patelnia!Wystudzone
szparagi owijać plasterkami
wędzonego łososia i ułożyć na półmisku.
Jogurt naturalny wymieszać z posiekanymi
ziołami i doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Przed podaniem
szparagowo-łososiowe roladki polać
sosem jogurtowym i ozdobić gałązką/listkami świeżych
ziół.Uwaga:Tak przygotowane roladki można również podawać z
sosem winegret lub skropione
cytryną,
oliwą i oprószone odrobiną
parmezanu. Możliwości jest naprawdę wiele, zatem mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie :)Smacznego :)