ßßß Cookit - przepis na SZPARAGI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

SZPARAGI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczna, pyszna i bardzo atrakcyjna z wyglądu przekąska.
Sprawdzi się jako danie śniadaniowe, ale także jako jedna z przystawek na przyjęciu.
Uwaga:)
Dzisiaj jeszcze raz danie ze szparagami, ale w tym tygodniu będą także „mniej zielone” dania. Zapraszam :)
Składniki: (2 porcje)
6 zielonych szparagów
6 plastrów wędzonego łososia
2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
1 łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano, szczypior, koper…)
sól i pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Szparagi umyć i odłamać twarde końcówki . Szparagi gotować* w lekko osolonej i przyprawionej sokiem z cytryny wodzie przez 3 minuty. Wyjąć i od razu przełożyć do naczynia z lodowato zimną wodą aby ostygły.
*Uwaga: Idealnym naczyniem do gotowania kilku szparagów jest głęboka patelnia!
Wystudzone szparagi owijać plasterkami wędzonego łososia i ułożyć na półmisku. Jogurt naturalny wymieszać z posiekanymi ziołami i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem szparagowo-łososiowe roladki polać sosem jogurtowym i ozdobić gałązką/listkami świeżych ziół.
Uwaga:
Tak przygotowane roladki można również podawać z sosem winegret lub skropione cytryną, oliwą i oprószone odrobiną parmezanu. Możliwości jest naprawdę wiele, zatem mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie :)
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/05/21/szparagi-z-wedzonym-lososiem