ßßß
Prosty, smaczny i wielce dekoracyjny deser.Połączenie czekoladowego biszkoptu na bazie mąki pełnoziarnistej z malinami i bitą śmietaną to gwarancja dobrego smaku i atrakcyjnego kolażu kolorystycznego :)
Składniki: (6 porcji)Biszkopt kakaowy:2 jajka20 g cukru40 g mąki pszennej pełnoziarnistej10 g kakao½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej½ łyżeczki proszku do pieczeniaMargaryna do wysmarowania formyPoncz:½ szklanki świeżego soku z pomarańczy2 łyżki mocnego alkoholu (rum/wódka)1 łyżka likieru owocowegoDodatkowo:1 szklanka śmietany 30% (musi być mocno schłodzona!)2 łyżeczki cukruŚwieże malinySzklane wysokie pucharki/szklanki/kieliszkiŚwieża mięta do dekoracji
Wykonanie:Upiec biszkopt. Dno tortownicy o średnicy 20-23 (lub keksówkę o wymiarach 10×30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i wysypać mąką. Mikserem ubić jajka wraz z cukrem na jasną, pienistą masę. W misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz kawą i dodać do ubitych jajek. Całość delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. (Patyczek wbity w środek ciasta powinien po wyjęciu być suchy.)
Śmietanę wymieszać z cukrem i ubić mikserem. Wymieszać składniki ponczu. Wystudzony biszkopt pokroić w kostkę. W pucharkach układać warstwami pokrojony biszkopt, bitą śmietanę i maliny. Każdą warstwę biszkoptu nasączać ponczem. Deser udekorować listkami świeżej mięty.Smacznego :)
Moi Drodzy,Jest to ostatni z przepisów, jakie ukazały się jednocześnie na moim blogu oraz na stronach portalu Wielkie Żarcie w ramach kampanii Codziennie Odmiennie marki Philips .Poprzednio były to:Galaretka pomidorowa
Zupa krem serowo-porowy
Wybór szaszłyków na grillaJeśli uważacie, że zaproponowane przeze mnie przepisy warte są polecenia, zachęcam do ich ocenienia (poprzez przyznanie odpowiedniej ilości gwiazdek) na stronach Kampanii Codziennie Odmiennie .Aniado