ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE CIASTO CUKINIOWE bez tłuszczu

CZEKOLADOWE CIASTO CUKINIOWE bez tłuszczu

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe, intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto na bazie cukinii. Zachowuje świeżość nawet przez parę dni!
Tłuszcz używany w podobnych przepisach zastąpiony tutaj został przecierem jabłkowym.
Na zdjęciach w wersji „ekskluzywnej”, a mianowicie w formie tortu urodzinowego :)
Gorąco polecam!
Przepis podaję za Autorką bloga Caketime .
Uwaga:)
Do pieczenia ciast z dodatkiem warzyw (cukinii, marchwii) „zmusiła” mnie dieta M. Do każdego z wypróbowanych przepisów podchodziłam z duuużym sceptycyzmem… tym większe było potem… moje zauroczenie samymi wypiekami :)
W ciastach, o których piszę, warzywa są w zasadzie niewyczuwalne, zarówno pod względem smaku jak i wyglądu. Sprawiają jednak, że wypieki są bardzo wilgotne i zachowują świeżość nawet przez parę dni!
Wszystkie ciasta „testowałam” na członkach Rodziny, od najmłodszych do najstarszych, i absolutnie wszyscy byli zachwyceni! Za każdym razem był także quiz: „Odgadnij sekretny składnik!”. Jeszcze nikomu nie udało się podać prawidłowej odpowiedzi ;)
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki cukru brzozowego/fruktozy
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki przecieru jabłkowego* (gotowy lub domowej roboty)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
1/2 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki (300- 320g) drobno startej cukinii (odciśniętej z nadmiaru soku)
2-3 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
*Przecier jabłkowy: Można wykorzystać gotowy mus jabłkowy, taki jak dla niemowląt lub zrobić go samemu. 1-2 jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Dodać 2-4 łyżki gorącej wody i dusić na wolnym ogniu aż do czasu gdy jabłka utworzą jednolity mus. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Tortownicę (średnica 22 cm) lub blaszkę o wymiarach około 20×20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną margaryny i obsypać mąką.
W misce wymieszać mokre składniki: jajka, wanilię, cukier brzozowy/fruktozę, sól i przecier jabłkowy. Do drugiego naczynia wsypać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon i dobrze wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i mieszać, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodać odciśniętą cukinię i połamaną czekoladę.
Przełożyć do foremki. Piec około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Cisto można udekorować polewą z gorzkiej czekolady i kremem z mascarpone.
Polewa czekoladowa: W kuchence mikrofalowej rozpuścić 100 g gorzkiej czekolady i 2 łyżeczki masła.
Krem z mascarpone: Mikserem wymieszać: 100 g twarożku mascarpone, 2-3 łyżki syropu z agawy, 1-2 łyżki „pachnącego” alkoholu (rum, likier pomarańczowy, likier migdałowy…)
Smacznego :)
WYNIKI KONKURSU
Jutro planuję opublikować listę finalistów „ Pingwinowego konkursu „.
Zapraszam Wszystkich bardzo serdecznie do głosowania :)
Tutaj natomiast to samo ciasto w wersji muffinek :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/22/czekoladowe-ciasto-cukiniowe-bez-tluszczu