ßßß
Tym razem postanowiłam upiec czekoladowe ciasto z figami. Jest to ciasto na bazie jogurtu i masła i bardzo łatwe w pieczeniu. Mam słabość do wypieków na maśle ale z powodzeniem możecie je zastąpić olejem. Jest to idealne ciasto na niedzielę. Cóż więcej potrzeba oprócz kawałka pysznego ciasta…Filiżankę świeżo zaparzonego espresso oczywiście!
Składniki: na podłużną foremkę 28 cm x 12 cm250 g pszennej mąki180 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej¼ łyżeczki soli40 g kakao1 łyżeczka waniliowego ekstraktu2 jajka250 ml jogurtu125 g masła, rozpuszczonego200 g suszonych fig200 ml korzennego kompotu1 łyżka rumuporcja ganache1 łyżeczka złotej posypki
Figi zalać kompotem wymieszanym z rumem. Odstawić na godzinę po czym pokroić na kawałki. Nastawić piekarnik na 175ºC. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajka i rozpuszczone ale schłodzone masło. Pamiętać aby jajka i jogurt miały pokojową temperaturę. Wlać mokrą mieszankę do suchej i wymieszać. Następnie dodać do masy pokrojone figi z płynem. Wymieszać masę i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut. Patyczek powinien być suchy. Upieczone ciasto ostudzić w foremce. Przygotuj ganache . Lekko przestudzonym ganache posmaruj ciasto. Dodatkowo posypałam ciasto złotą posypką.