ßßß
Składniki na blachę 22x33 cm lub podobną:300g mąki pszennej200g cukru2 jaja120g masła0,5 szklanki oleju0,5 szklanki gęstego jogurtu0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50g kakaoszczypta soli3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zwykłej drobno zmielonej2 szklanki startej i dobrze odsączonej cukinii - ja nie odcisnęłam w ogóle i ciasto wyszło bardzo bardzo mokre, nawet odrobinkę zbyt:-).100g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej3 łyżki wrzątkuWykonanie:Do misy miksera wrzucamy miękkie masło. Miksujemy, po paru minutach stopniowo wlewamy olej. Następnie dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i proszek do pieczenia. Po chwili wbijamy kolejno jaja. Cały czas miksujemy. Dosypujemy mąkę na przemian z jogurtem. Na samym końcu wrzucamy startą na tarce z grubymi oczkami cukinię. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto pieczemy ca 40 minut w temp. 160C. Przygotowujemy polewę czekoladową. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wrzątku oraz połamaną na kawałki tabliczkę czekolady. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż czekolada całkowicie się rozpuści.Po wystudzeniu ciasta, wierzch smarujemy polewą.Życzę Wam smacznego! :-)