ßßß Cookit - przepis na LAWENDOWE GRUSZKI Z MUSEM SEROWYM

LAWENDOWE GRUSZKI Z MUSEM SEROWYM

nazwa

Wykonanie

Deser? Przekąska?
W zasadzie to i to w jednym :)
Kolejna propozycja dla wielbicieli słodko-słono-kwaskowych smaczków.
Bardzo gorąco polecam :)
Na podstawie przepisu z miesięcznik „Sól i pieprz” (sierpień 2011).
Składniki: (dla 2 osób)
2 średnie, dojrzałe ale nadal raczej twarde gruszki
50 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola lub roquefort)
100 g twarożku mascarpone
2-3 kwiatostany lawendy
200-300 ml soku jabłkowego (w wersji oryginalnej był to sok winogronowy)
10-12 połówek orzechów włoskich
pieprz (najlepiej kolorowy)
Wykonanie :
Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne.
Sok jabłkowy wlać do małego rondelka, dodać kwiaty lawendy i dość mocno podgrzać. Włożyć połówki gruszek i gotować na średnim ogniu 3-5 minut. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować mus serowy. Widelcem rozgnieść ser pleśniowy, a następnie wymieszać go z twarożkiem mascarpone na jednolity krem. Doprawić do smaku kolorowym pieprzem.
Zimne połówki gruszek wyjąć z soku i odsączyć (sok zachować!). Ułożyć na półmisku i napełnić musem serowym.
Sok jabłkowy (z gotowania gruszek) przecedzić przez sitko, wlać z powrotem do rondelka i gotować, aż odparuje do 1/4 swojej objętości (10-20 minut) i powstanie „prawie syrop”. Do syropu wsypać orzechy i gotować na małym ogniu kolejne 3-5 minut.*
* Uwaga: W oryginalnym przepisie sos wykonano z 2 łyżek soku i 2 łyżek miodu. Ja wypróbowałam obie wersje. Zamiast miodu użyłam syropu z agawy. Sos-syrop był słodszy i przygotowywało się go krócej. Natomiast wersja, którą podaję powyżej jest bardziej „kwaskowa” i wykorzystuje jedynie naturalny cukier zawarty w soku. Wybór pozostawiam Wam :)
Każdą gruszkę udekorować połówką orzecha i skropić syropem jabłkowo-lawendowym. Dodatkowo danie można ozdobić świeżymi kwiatkami lawendy.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Na śniadanie gniazdka z wędzoną rybą
oraz ogórki małosolne .
Na lunch letnia zupa grzybowa,
a na obiado-kolację kurczak pieczony w garnku rzymskim albo
polędwiczki podane z grzybowym „risotto” gryczanym .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/09/03/lawendowe-gruszki-z-musem-serowym