Wykonanie
Deser? Przekąska?W zasadzie to i to w jednym :)Kolejna propozycja dla wielbicieli słodko-słono-kwaskowych smaczków.Bardzo gorąco polecam :)Na podstawie przepisu z miesięcznik „Sól i pieprz” (sierpień 2011).
Składniki: (dla 2 osób)2 średnie, dojrzałe ale nadal raczej twarde
gruszki50 g
sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola lub
roquefort)100 g
twarożku mascarpone2-3 kwiatostany lawendy200-300 ml
soku jabłkowego (w wersji oryginalnej był to
sok winogronowy)10-12 połówek
orzechów włoskichpieprz (najlepiej kolorowy)
Wykonanie :
Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne.
Sok jabłkowy wlać do małego rondelka, dodać kwiaty lawendy i dość mocno podgrzać. Włożyć połówki
gruszek i gotować na średnim ogniu 3-5 minut. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.Przygotować mus
serowy. Widelcem rozgnieść
ser pleśniowy, a następnie wymieszać go z
twarożkiem mascarpone na jednolity krem. Doprawić do smaku
kolorowym pieprzem.Zimne połówki
gruszek wyjąć z soku i odsączyć (sok zachować!). Ułożyć na półmisku i napełnić musem
serowym.
Sok jabłkowy (z gotowania
gruszek) przecedzić przez sitko, wlać z powrotem do rondelka i gotować, aż odparuje do 1/4 swojej objętości (10-20 minut) i powstanie „prawie syrop”. Do
syropu wsypać
orzechy i gotować na małym ogniu kolejne 3-5 minut.** Uwaga: W oryginalnym przepisie sos wykonano z 2 łyżek soku i 2 łyżek
miodu. Ja wypróbowałam obie wersje. Zamiast
miodu użyłam
syropu z agawy. Sos-
syrop był słodszy i przygotowywało się go krócej. Natomiast wersja, którą podaję powyżej jest bardziej „kwaskowa” i wykorzystuje jedynie naturalny
cukier zawarty w soku. Wybór pozostawiam Wam :)Każdą
gruszkę udekorować połówką
orzecha i skropić
syropem jabłkowo-lawendowym. Dodatkowo danie można ozdobić świeżymi kwiatkami lawendy.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUNa śniadanie gniazdka z
wędzoną rybąoraz
ogórki małosolne .
Na lunch letnia zupa grzybowa,
a na obiado-kolację
kurczak pieczony w garnku rzymskim albo
polędwiczki podane z
grzybowym „risotto” gryczanym .