ßßß Cookit - przepis na Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Jeszcze do niedawna nie znałam takich połączeń. Dzięki prowadzeniu tego bloga i wyszukiwaniu ciekawych smaków mam okazję go poznać. Jedną z naszych ulubionych potraw jest makaron z gruszkami, kaparami i sosem z sera pleśniowego (przepis na moim blogu). Dziś wpadł mi w ręce przepis na tartę z podobnymi składnikami. Przepis z aktualnego miesięcznika „Kuchnia”. Uwielbiam to połączenie i na stałe wejdzie do naszego menu. Ostrzegam jednak – to danie dla wielbicieli nietypowych smaków!
Składniki :
spód
250 g mąki,
120 g zimnego masła,
1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
sól,
1 żółtko,
2 łyżki zimnej wody.
nadzienie
4 gruszki,
150 g sera pleśniowego (np. gorgonzoli),
200 g mascarpone,
1 łyżka porto,
listki z 2 gałązek świeżego tymianku,
sól,
pieprz,
1 łyżka brązowego cukru.
Wykonanie :
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Zagnieśc mąkę, orzechy, szczyptę soli z masłem, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, ponownie wyrobić. Wlać zimną wodę i energicznie zagnieść, aby powstało zwarte ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce godzinę. Następnie rozwałkować i wyłożyć podłużną formę (ja wyklejam palcami). Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i wsypać suchy ryż lub fasolę, aby obciążyć spód. Piec „na biało” przez 10 minut. Usunąć papier i ryż (fasolę), piec jeszcze 5 minut. Gruszki pokroić w cienkie plastry. Zmieszać pokruszony ser pleśniowy z mascarpone, porto i tymiankiem. Wyłożyć na podpieczony spód, przykryć plastrami gruszek, oprószyć solą, pieprzem i cukrem.
Piec 20 minut, aż do czasu kiedy wierzch lekko się skarmelizuje
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1043