Wykonanie
Jeszcze do niedawna nie znałam takich połączeń. Dzięki prowadzeniu tego bloga i wyszukiwaniu ciekawych smaków mam okazję go poznać. Jedną z naszych ulubionych potraw jest
makaron z
gruszkami,
kaparami i sosem z
sera pleśniowego (przepis na moim blogu). Dziś wpadł mi w ręce przepis na tartę z podobnymi składnikami. Przepis z aktualnego miesięcznika „Kuchnia”. Uwielbiam to połączenie i na stałe wejdzie do naszego menu. Ostrzegam jednak – to danie dla wielbicieli nietypowych smaków!
Składniki :spód250 g
mąki,120 g zimnego
masła,1/4 szklanki drobno posiekanych
orzechów włoskich lub laskowych,
sól,1
żółtko,2 łyżki zimnej
wody.nadzienie4
gruszki,150 g
sera pleśniowego (np. gorgonzoli),200 g
mascarpone,1 łyżka
porto,listki z 2 gałązek świeżego
tymianku,
sól,
pieprz,1 łyżka
brązowego cukru.Wykonanie :Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Zagnieśc
mąkę,
orzechy, szczyptę
soli z
masłem, aż powstanie kruszonka. Dodać
żółtko, ponownie wyrobić. Wlać zimną
wodę i energicznie zagnieść, aby powstało zwarte ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce godzinę. Następnie rozwałkować i wyłożyć podłużną formę (ja wyklejam palcami). Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i wsypać suchy
ryż lub
fasolę, aby obciążyć spód. Piec „na biało” przez 10 minut. Usunąć papier i
ryż (
fasolę), piec jeszcze 5 minut.
Gruszki pokroić w cienkie plastry. Zmieszać pokruszony
ser pleśniowy z
mascarpone,
porto i
tymiankiem. Wyłożyć na podpieczony spód, przykryć plastrami
gruszek, oprószyć
solą,
pieprzem i
cukrem.Piec 20 minut, aż do czasu kiedy wierzch lekko się skarmelizuje