Wykonanie
Za oknem wiosna!Czas na lekki
jogurtowy twarożek z świeżymi
ziołami :)Składniki:1 duży kubek
jogurtu naturalnego1/2 szklanki siekanych świeżych
ziół (
bazylia,
szczypior,
tymianek,
oregano,
rozmaryn,
natka,
koper…)1 ząbek
czosnkusól i
pieprzdodatkowo:gaza (lub papierowe filtry do
kawy)sitko
Wykonanie:Sitko wyłożyć podwójnie złożoną gazą (lub 2 papierowymi filtrami do
kawy). Wlać do środka
jogurt i przykryć folią. Odstawić do odcieknięcia, do lodówki na minimum 24 godziny (a nawet do 48).Po tym czasie
twarożek jogurtowy wymieszać z posiekanymi
ziołami, przeciśniętym
czosnkiem i doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Podawać na śniadanie z kromką pumpernikla lub
chleba razowego, w towarzystwie warzyw (
ogórek,
rzodkiewka,
pomidory…).Smacznego:)