Wykonanie
Połączenie
jajek i
tuńczyka daje naprawdę bardzo smakowite efekty. Wiele osób zapewne próbowało już sałatek z tymi składnikami.Dzisiaj wersja Wielkanocna tego dobranego Duetu.Dopełnieniem niech będzie sianko z suszonego
pora (w 100 % jadalne i w 100 % pyszne!) :)Uwaga:)SIANKO Z
PORACałkiem niedawno miałam okazję jeść
sałatkę ozdobioną źdźbłami suszonego… Właściwie, to sama nie wiem czego… Smakowało mi to jednak tak bardzo, że pokusiłam się o domowy eksperyment. Jako materiał „badawczy” posłużył
por.
Pora, tylko białą cześć, przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie paseczki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 100 stopni (u mnie tylko nawiew) przez około 60-70 minut. W czasie suszenie kilkukrotnie „wymieszać”.Źdźbła suszonego
pora można jeść jak
chipsy (Pyszne i wciągające!), ozdabiać nimi sałatki i dania główne (jak na zdjęciu tutaj), albo tak jak w dzisiejszym przepisie wykorzystać jako „tło” dla przystawek.
Składniki:4
jajka ugotowane na twardo (tutaj opisywałam moją metodę)1 mała puszka
tuńczyka w sosie własnym1 łyżka posiekanego
szczypioru1 łyżeczka
majonezu1 łyżeczka
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
musztardysól i
pieprz do smakuWykonanie:
Jajka ugotowane na twardo, obrać ze skorupek i wyciąć ćwiartkę (tak jak widać na zdjęciach). Dodatkowo należy ściąć lekko „podstawę”, aby
jajko stabilnie stało.
Przygotować farsz. Posiekać wycięte ćwiartki
jajek i wymieszać z rozdrobnionym
tuńczykiem,
majonezem,
jogurtem,
musztardą i
szczypiorkiem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Farszem wypełnić
jajka i ustawić je na sianku.Smacznego:)