ßßß
Jeśli potrzebujemy smaczne, powszechnie lubiane zarówno wśród dorosłych jak i dzieci danie, a jednocześnie nie mamy zamiaru spędzać „całego dnia w kuchni” to naszym wyborem powinien być pieczony kurczak.Jeśli jeszcze chcemy, aby było to danie oryginalne, aromatyczne i „zapadające w pamięć” – proponuję upiec kurczaka z nadzieniem pełnym ziół i pachnącym cytryną :)Uwaga:)Oryginalny przepis zawierał farsz na bazie pieczywa (nawiasem mówiąc – przepyszny!!!). Ja stworzyłam wersję „dietetyczną”, która okazała się być równie aromatyczna i tak samo smakowita:)Składniki:1 kurczakoliwa z oliweksól, pieprz i ulubiona przyprawa do kurczakaNadzienie:oliwa z oliwek1 cebula – drobno posiekanaskórka z całej cytrynysok z połowy cytryny (może być więcej – rzecz gustu;)100 g ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)4-5 łyżek świeżych ziół (tymianku/rozmarynu/bazylii/natki pietruszki/szczypioru/szałwii…)1/2 cukinii – pokrojona wraz ze skórką w drobną kostkęsól, pieprzWykonanie:Natrzeć kurczaka solą, pieprzem, ulubioną przyprawą i odrobiną oliwy z oliwek.Przygotować farsz. Cukinię i cebulę usmażyć „al dente” na 1-2 łyżkach oliwy. Wszystkie zioła drobno posiekać. Wymieszać ze sobą dokładnie: quinoa, usmażoną cukinię i cebulę, skórkę z cytryny oraz zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Nadziać kurczaka przygotowanym farszem i zasznurować lub zaszyć. (Tak przygotowany kurczak może spędzić w lodówce do 12 godzin – będzie to nawet z korzyścią dla jego smaku).Piec w temperaturze 190-200 stopni przez około 90-100 minut.Autorka przepisu napisała: „Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że podczas pieczenia mięso kurczaka przenika aromat cytryny i ziół. I wzajemnie, soki z kurczaka przenikają nadzienie.” – Nie sposób się z tym nie zgodzić!Smacznego:)