ßßß
Smak i efekt odwrotnie proporcjonalne do wysiłku włożonego w przygotowanie!Przygotowanie kurczaka zajmuje przysłowiowe „pięć minut”, a smak zachwyci każdego!Kurczak przechodzi zapachem cytryny, pozostaje wilgotny, a warzywa nasiąkają mięsnym sosem.Najlepiej prezentuje się podany w całości, zaraz po wyjęciu z pieca:)Uwaga:)Danie to można przygotować na „zwykły obiad”, ale równie dobrze prezentuje się podczas przyjęcia.Oprócz wymienionych przeze mnie warzyw, do dania tego można dodać: bakłażana, pomidorki koktajlowe, oliwki… W zasadzie ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i… stan zapasów:) Dodając różne warzywa, w tym także ziemniaki, każdy będzie mógł wybrać to co lubi (lub to co mu wolno…).Składniki:1 kurczak1 cytrynasól, pieprz i ulubione zioła3-4 łyżki oliwy1 cukinia pokrojona w grube plastry1 żółta papryka pokrojona w kwadraty „na kęs”1-2 cebule pokrojone na ćwiartki1-2 ząbki czosnku2-3 łyżki pokrojonego szczypioru i innych świeżych ziółWykonanie:Kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem (na zewnątrz i wewnątrz) i obsypać ziołami. Do środka włożyć całą cytrynę (ze skórką!). Otwór spiąć wykałaczką. Kurczaka polać 1 łyżką oliwy.Warzywa zalać ziołami wymieszanymi z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć w nim kurczaka, a dookoła niego warzywa.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 90 min (czasem może być nawet dłużej). Jeśli po wbiciu w kurczaka ostrego patyczka, z dziurki leci klarowny sos, znaczy to, że kurczak jest upieczony.Smacznego:)