ßßß Cookit - przepis na CLAFOUTIS Z LETNIMI OWOCAMI

CLAFOUTIS Z LETNIMI OWOCAMI

nazwa

Wykonanie

Clafoutis (czytaj: klafuti) to tradycyjny deser francuski. W wersji oryginalnej są to czereśnie zapieczone w cieście naleśnikowym. U mnie oczywiście wersja „dietetyczna”, czyli bez dodatku mąki, a w roli „słodzącej” – fruktoza.
Jest to bardzo łatwy, obłędnie pyszny deser, który możemy przygotować błyskawicznie:)
Uwaga:)
Deser ten wychodzi wspaniale zarówno ze świeżymi owocami jak i z mrożonymi (prosto z zamrażarki). Zmieniając owoce możemy mieć wiele odmian tego deseru. Najlepiej sprawdzają się: maliny, truskawki, poziomki, drylowane wiśnie i czereśnie, jagody, borówki amerykańskie, porzeczki, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, brzoskwinie, morele, ale także świeże figi… Możliwości jest naprawdę bardzo wiele:)
Składniki: (forma 16×16 cm)
3 jaja
125 g śmietany 12-18%
3 łyżki fruktozy + 1 łyżeczka do wysypania formy
1 łyżeczka esencji waniliowej
1-2 łyżki likieru owocowego (opcjonalnie)
1 szklanka owoców (truskawki, maliny, poziomki, borówki amerykańskie)
2-3 łyżki płatków migdałowych
szczypta soli
margaryna (lub oliwa) do wysmarowania formy
Wykonanie:
W misce ubić jajka. Dodać fruktozę, śmietanę, szczyptę soli, esencję waniliową oraz likier i dobrze ubić, aż powstanie jednolita masa.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną (lub oliwą) i wysypać fruktozą. Wrzucić owoce i równomiernie rozprowadzić. Posypać połową migdałów. Zalać masą jajeczną i posypać resztą migdałów.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż deser będzie ładnie przyrumieniony (ok 30-40 min).
Podawać gorące. (Na zimno też jest bardzo smaczne:)
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/06/25/clafoutis-z-letnimi-owocami