Wykonanie
Bardzo smaczny,soczysty
łosoś duszony w sosie własnym:)Polecam,na piątkowy obiad w sam raz:)Składniki:600 g mrożonych filetów z
łososia1 mała
cytryna3 szczypty
przyprawy do ryb2 szczypty
imbiru w proszku
sól i
biały pieprz do smaku2 łyżki
oliwy z oliwekZamrożone filety pozostawić do rozmrożenia.Gdy będą na pół rozmrożone wtedy przełozyć je do szklanej miski,skropić
sokiem z cytryny,
oliwą,natrzeć
solą i
pieprzem oraz
przyprawą do ryb.Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Ryby całkowicie się rozmrożą i powstanie marynata,aromatyczna zalewa którą tuż przed przygotowaniem potrawy należy wlać na gorącą patelnię,
potem ułożyć filety
łososia i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 min.W razie konieczności dolać trochę
wody.
Po tym czasie zwiększyć odrobinę ogień,ściągnąć pokrywę i doprowadzić do lekkiego zrumienienia filetów z obu stron.Tak przygotowany
łosoś jest niezwykle soczysty i pyszny.Doskonały z frytkami.Polecam:)