Wykonanie
Odkryłam, zresztą zgodnie z tym co już czytałam, że przemrożony przez przymrozki
jarmuż jest dużo smaczniejszy od tego sprzed przymrozków. Teraz spokojnie
mogę go zajadać nawet na surowo. Do tego w połączeniu z
dynią stanowi niesamowite połączenie smaków.
Sałatka ta, dość niepozorna, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Na tyle pozytywnie, że dzisiaj do pracy zabieram wersję sałatki z komosą
ryżową. Dam znać czy smakowało.
Składniki:2 - 3 liście
jarmużukilkanaście kawałków upieczonej dyni1 łyżeczka
octu jabłkowego1 łyżka
oliwy1 - 2 łyżki ziaren
granatu1 - 2 łyżki
orzechów laskowychsól,
pieprzWykonanie:
Dynię (użyłam piżmową) upiec w piekarniku w 190 - 200 stopniach przez około 30 minut. Na ostatnich 5 minut dodać
orzechy laskowe (uważać, aby się nie spaliły).
Dynię i
orzechy przestudzić.
Jarmuż dokładnie umyć i osuszyć. Listki porwać lub pokroić na małe kawałki, odrzucając wszystkie zgrubiałe części. Wrzucić do miski, posolić, polać
octem i
oliwą. Odstawić na minimum 30 minut. Do
jarmużu, który nieco zmiękł, dodać przestudzoną, pokrojoną na kawałki
dynię. Posypać ziarnami
granatu i
orzechami. Doprawić do smaku.