ßßß Cookit - przepis na Mleczny chleb orkiszowy

Mleczny chleb orkiszowy

nazwa

Wykonanie

Na moim osiedlu odkryłam nowy sklep z ekologiczną żywnością. Blisko, naprawdę duży wybór i tanio. Różne mąki, kasze, zioła i inne cuda. Oj będę tam częstym gościem. Z mąki orkiszowej, którą tam kupiłam upiekłam taki oto chleb. Przepis znalazłam na bogu uno de dos . Odrobinę zmieniłam sposób wykonania i kształtowania chleba.
Składniki:
250 ml mleka w temp. pokojowej ( u mnie 2 %)
20 g miodu
200 g dokarmionego zakwasu
150 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
10 g soli
25 g gorącego, stopionego masła
120 g mieszanki ziaren (dałam słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane)
Wykonanie:
W misie robota wymieszać mleko z miodem. Dodać mąki, sól i zakwas. Wymieszać. Dodać ziarna i wyrobić ciasto tak, aby nasiona były w miarę równomiernie rozłożone w cieście. Dodać gorące masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić ciasto na około godzinę, żeby odrobinę podrosło.
Ciasto odgazować i uformować bochenek. Ułożyć w koszu do wyrastania, przykryć i odstawić na kilka godzin do wyrastania (u mnie rosło 4 godz. w temp. pokojowej plus 3 w lodówce i ponownie w temp. pokojowej ok 1 - 2 godz.).
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Chleb naciąć i przełożyć na blachę lub kamień do pizzy. Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 25 - 30 minut. Wystudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Mleczny-chleb-orkiszowy.html