ßßß Cookit - przepis na Bułki owsiano-razowe

Bułki owsiano-razowe

nazwa

Wykonanie

Proste i smaczne dzięki lekko miodowemu posmakowi. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Naprawdę warte spróbowania.
Składniki (8 większych bułek lub 12 mniejszych):
195 g (1,5 szklanki) mąki pszennej razowej
100 g (3/4 szklanki) mąki pszennej chlebowej
7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)
55 g (1/2 szklanki) płatków owsianych (+ na posypkę)
30 g (3 łyżki) mielonego siemienia lnianego
2 łyżki miodu
łyżka masła
3/4 łyżeczki soli
jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania)
Przygotowanie:
Płatki, miód, masło i sól zalać szklanką wrzącej wody, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody, odstawić na 5 minut, dodać do płatków, wsypać siemię lniane, dobrze wymieszać. Dodać oba rodzaje mąk, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 lub 12 części, uformować bułki. Ułożyć na blasze i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić na kratce.
Panissimo / Il castello di Patty Pa / Yeastspotting
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/03/buki-owsiano-razowe.html