Lubię tego typu dania za to, że wszystko wrzucamy do jednego naczynia i obiad zaraz gotowy. No może nie takie zaraz, bo ponad godzinę jednak trzeba poczekać, ale przynajmniej nie trzeba się ochodzić. Przepis na tego kurczaka znalazła Edytka na nasze wspólne gotowanie z Malwiną . Przepis z gazety Sól i Pieprz 10/2010.Składniki:8- 10 pałek z kurczakaok. 600 g ziemniaków500 g pomidorków koktajlowych2 ząbki czosnku1 mała cebula3 łyżki ketchupu2 łyżeczki miodu4 łyżki oleju2 łyżeczki sosu sojowego3 łyżki słodkiego sosu chili10 g koperku lub natkisól, pieprzWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kurczaka umyć i osuszyć. Obsypać solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć z kurczakiem. Na wierzch wycisnąć czosnek. Miód, 3 łyżki oleju, ketchup, sos sojowy i chili zagotować w garnuszku. Posmarować nim udka. Ziemniaki obrać i jeżeli są większe to pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu pomiędzy udkami. Posmarować pozostałym sosem. Pozostałą łyżkę oleju wymieszać z koperkiem lub natką. Polać sosem kurczaka. Wstawić do piekarnika na około 40 - 60 minut. Następnie włożyć umyte pomidory i dopiec przez około kwadrans.